Az első YOULÏ lemez

October 10, 2017

GONDOLATAIM AZ ELSŐ "SZÓLÓ" LEMEZEMRŐL 

 

Lassan egy hónap telt el az első YOULÏ lemez megjelenése óta. Na jó, nem egészen egy hónap, hiszen szeptember 21.-én jött ki az album, de úgy érzem most jött el az ideje, hogy írjak róla néhány személyes gondolatot.

 

"Kijött a lemezed? Ez manapság mit jelent?"

Érdemes ma 2017-ben, Magyarországon lemezt készíteni? Hiszen úgyse vesz már senki cd-t!"

Ezeket a kérdéseket teszik fel nekem általában az emberek, amikor a lemezről mesélek nekik. Persze hozzáteszem, ez teljesen jogos, hiszen a válaszok csak nekem egyértelműek, mert én ezzel vagyok minden nap elfoglalva, de aki nem él benne a zeneiparban, annak sok kérdés felmerül, amikor lemezkészítésről hall, ami már valóban nem egészen azt jelenti, amit jelentett 20-30 évvel ezelőtt.

 

Nos, igen, kijött a lemezem. Hogy hová és ez mit is jelent? Azt jelenti, hogy szépen fel lettek töltve a dalok a YouTube csatornámra, és minden digitális áruházba, az iTunes-ba, a Deezer-re, a Spotify-ra és még pár másik helyre is. Ezeken a helyeken ingyen meghallgatható, vagy pénzért letölthető, vagyis megvásárolható. És a "kijött a lemezem" még azt is jelenti, hogy nagyon boldog vagyok és tulajdonképpen büszke is magamra, azokkal együtt akikkel csináltuk, mert sok, hosszú hónap tipródás, kattogás, agyalás, gyötrődés, felszabadulás, megoldásra lelés, majd újabb gyötrődés után végre elkészült valami, ami nekem/ nekünk nagyon fontos és remélem van még rajtunk kívül sok olyan ember akinek jelent valamit az, amit alkottunk. Dalokat, érzéseket, gondolatokat öntöttünk formába és szerintem ennek igenis van értelme 2017-ben Magyarországon, még akkor is ha a cd-t (mert az is készült ám, nem is akármilyen) már senki nem vesz, vagy csak páran és csak 100 példányt, hiszen ennyi van belőle, ami megvehető.  

És, hogy szerintem ennek miért van értelme? A lemez olyan egy zenész számára, mint egy cipő a cipész számára vagy egy ruha a divattervező számára, egy autó, az autógyártó vállalatnak és egy torta a cukrásznak. Egy produktum, amit azért csinálsz, mert ebben hiszel, mert ez az életed, mert ehhez van képességed, tehetséged, ehhez van tudásod, ezt élvezed és ezzel szeretnél valamit hozzátenni a világ működéséhez. Ezért nem érdemes azt fontolgatni, hogy megveszik-e vagy sem. Természetesen, óriási dolog és fantasztikus ha érdekel sok-sok embert, még fantasztikusabb ha meg is veszik, ezek sem utolsó szempontok, de az első helyen az áll, hogy alkossak valamit, hogy készítsek egy olyan dolgot, ami másoknak is örömet okoz és amitől szebb lesz a napja egy embertársamnak ha meghallja, meglátja, elgondolkodik rajta, ha valamit megérez belőle, ha megérinti a szívét. Ha állandóan csak mérlegelném, hogy mit érdemes és mit nem, akkor semmit nem csinálnék, mert mindennek az lenne az eredménye, hogy nem érdemes semmit sem csinálni, mert úgyis csinálja már száz millió másik ember helyettem, és amúgy is véges a földi pályafutásunk, minek hát erőlködni? Amíg itt vagyunk, addig szerintem érdemes, hiszen ezért is vagyunk itt. 

 

És mindezek mellett még azért is érdemes, mert szeretem/ szeretjük, minden nyűgével és nehézségével együtt. Igen, vannak néha mélypontok, mint szerintem minden "vállalkozásban" vagy olyan folyamatban, amikor valamit szeretnénk létrehozni, de azért a mélypontokon átsegít, amikor valaki azt mondja: "Hallottam a dalodat a rádióban és nagyon tetszett, annyira jól esett meghallgatni, köszönöm!" vagy amikor egy-egy koncert után odajönnek hozzám, megölelnek és azt mondják: "Gyönyörűen énekelsz és olyan szép vagy, jó nézni amit csinálsz, ne hagyd abba, mert ebből mi is kapunk valamit és ez nagyon jó!".

 

Szóval vannak akik szerint tudok adni nekik és amíg ez így van, addig ezt fogom tenni, adok! Élményt, pillanatokat, szépséget, gondolatokat, energiát és mindent amit tudok.

És mindent amit tudunk a zenésztársaimmal együtt, akikkel alkotjuk a YOULÏ zenekart, mert ebben a lemezben nekik  is óriási részük van.

Az egész albumot Nándi /Weisz Nándor/ stúdiójában vettük fel, ő a zenekar dobosa, nemcsak a könnyűzenében kiváló, hanem, mint klasszikus zenész is, hiszen évek óta a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ütőse. Lőrinc pedig /Bubnó Lőrinc/ több dalt is hangszerelt a lemezen, a Better than me és az Us az ő keze alól kerültek ki, nagyon szeretek vele dolgozni, bár ez nem is munka, inkább egy nagyon pozitívan ható együtt gondolkodás.

Bálint /Gátos Bálint/ még új a bandában, de egészen elképesztően jó basszusgitáros, ami nagyon fontos, a basszusgitár a zenekar lelke, ahogy szokták mondani. 

Most, hogy a lemez elkészült, teljes erőnkkel a koncertezésre fogunk fókuszálni, hogy a dalokat élőben is be tudjuk mutatni.

 

 

 

Addig is hallgassátok meg ezt a lemezt és írjátok meg hogy tetszett, melyik a kedvenc dalotok róla. 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

FEATURED POSTS

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

RECENT POSTS

March 26, 2018

January 26, 2018

October 10, 2017

June 26, 2017

June 12, 2017

Please reload

ARCHIVE